First Planning Application

The application for planning and listed building consent for a scheme of 93 small studio apartments was submitted to Manchester City Council in August 2013 by Latham Architects.

This was an intensive development scheme, designed to extract as much value as possible out of the building in order to minimise the enabling development needed.  The plan of the chapel is actual quite useful in that essentially it is a box, with windows evenly spaced on 3m centres, and enough width to put a corridor down the middle.  With clever positioning of floors, the existing windows can provide light to four of the floors, with new window opening into the ground floor rooms and rooflights for the rooms in the roof.

There are not many interesting features left inside the chapel so as much as possible needs to be made of those that remain.  The most striking feature is the rose window, so the inside rooms are set back from that, and a new building at the end, on top of what was the vestry, only rises to just below the rose window.

The enabling development on the graveyard consists of a 1½ storey building set against the boundary hedge, and pulled back from the road so that there is minimal impact on the view of the Chapel from Upper Brook Street.

Although a considerable campaign was mounted to block the planning application, it was passed in February 2014.